19/11/2017

Enchiladas

(Gastronomy, Tip3)

Enchilády sú v súčasnosti popri tacos, nachos a burritos asi najcharakteristickejším mexickým jedlom. Ide vlastne o zrolované kukuričné tortilly naplnené mäsom či rybou a zaliate rôznymi druhmi omáčok. Je zdokumentované, že si ich vyrábali už starovekí Mayovia, keď jedli ryby obalené kúskom tortilly. V pôvodnej forme išlo o mexický street food, pri ktorom sa kukuričné tortilly namáčali do chilli omáčky a jedli sa neplnené. Dnes existuje množstvo rôznych variácií tohto jedla, ktoré sa odlišujú tým, čím sú plnené (kuracie, bravčové či hovädzie mäso, zelenina alebo fazuľa), omáčkou, ktorou sú poliate (tradičné mexické mole, paradajková omáčka, fazuľová omáčka atď…), alebo formou, akou sú podávané. K pravej enchiláde však nikdy nesmie chýbať pico de gallo (salsa z paradajok, cibule a zelených chilli papričiek) a tradičné guacamole – aj u nás už veľmi populárna avokádová pomazánka, resp. dip, do ktorého sa podľa pravého mexického receptu nikdy nesmie pridávať cesnak ani korenie. Samozrejme, v 130-miliónovom Mexiku sa receptúra na enchiládu líši od dediny k dedine, tak ako je to pri mnohých národných jedlách snáď v každej krajine.

Nám svoju tradičnú receptúru na enchiladas de pollo en salsa roja (enchilády s kuracím mäsom a červenou omáčkou) predstavili v nedávno otvorenej mexickej reštaurácii Los Mexikas, ktorú vlastní a prevádzkuje Mauricio Aceves Omana z Mexico City spolu so svojou rodinou. Mauricio je vášnivým kuchárom, ktorý 14 rokov varil autentickú mexickú kuchyňu vo Viedni, a len prednedávnom presťahoval reštauráciu do Bratislavy na Františkánske námestie. Bratislavčania si tak konečne môžu prísť pochutnať na naozajstných mexických jedlách (okrem iného aj na kaktusovom šaláte), ale aj tradičných mexických nápojoch ako horchata (ryžovo-mandľový drink so škoricou), tamarindo (pripravený z ovocia tamarind) alebo jamaica (studený nápoj z kvetu ibišteka).

 

Kuracie enchilády v červenej omáčke

4 porcie

500 g kuracích pŕs

1 kg červených paradajok

5 ks zelených chilli papričiek

olej podľa potreby

1 strúčik cesnaku

kurací vývar

soľ

1/2 cibule

čerstvé kukuričné tortilly

čerstvý syr

kyslá smotana

pico de gallo (paradajka, cibuľa, zelená chilli paprička, koriander, soľ a citrón)

guacamole (avokádo, limeta, soľ, koriander, nadrobno nasekaná paradajka)

ľadový šalát

 

POSTUP:

Paradajky rozmixujeme s cesnakom a zelenými chilli papričkami. Na miernom ohni zohrejeme olej, pridáme cibuľu, orestujeme a pridáme rozmixované paradajky, trochu soli, kurací vývar a všetko povaríme 5 až 10 minút. Dolejeme trochu vody a keď všetko zovrie, namočíme do zmesi tortillu. Následne ju naplníme kúskami uvarených kuracích pŕs, zrolujeme a dáme na tanier. Postup opakujeme s tromi až štyrmi tortillami na porciu. Nakoniec všetko posypeme syrom, polejeme kyslou smotanou, pridáme pico de gallo, guacamole, plátok cibule a ľadový šalát.

 

A: ELENA STRÁPKOVÁ

F: IVAN STRÁPEK



15/10/2018

VIETNAMSKÉ ROLKY

07/10/2018

PAD THAI

23/09/2018

Exotické chute Thajska a Vietnamu

23/09/2018

Osteria Francescana je najlepšou reštaurácia na svete

09/09/2018

FOOD PAIRING s vínami Vitis Galéria