13/02/2018

LETOM BAROVÝM SVETOM

(Spirits, Tip4)

Múzeum poľskej vodky. Konečne!

Na jar sa otvoria vo varšavskej štvrti Praga-Północ brány Poľského múzea vodky. V pôsobivých novogotických objektoch, ktoré bývali symbolom uznávaných značiek Luksusowa a Wyborówa, vybuduje Asociácia poľskej vodky komplexnú expozíciu, ktorá zoznámi návštevníkov s pôvodom, dejinami a technológiou výroby tunajšieho ikonického destilátu. Ten sa teší označeniu Protected Geographical Indication, ktoré vyžaduje, aby produkt – okrem naplnenia do fliaš – preukázal vo všetkých ostatných parametroch tunajší pôvod. Nie je bez zaujímavosti, že sa ako obilný zdroj pripúšťa aj ovos. (Netreba sa nad tým pozastavovať. Jeho využitie bolo v minulosti typické napr. pre Irish whiskey.)

 

Bartenders roll out the barrels!

Barmanské remeslo je možno v dlhodobej perspektíve v ohrození. Po „zaučení“ robotov v príprave kokteilov sa začína ozývať ďalší nový trend, cocktails on tap. V barovej prevádzke sa zatiaľ presadzuje skôr vďaka barmanom, ktorí dávajú uležať kokteily do – zatiaľ malých – súdkov. Ale objavujú sa už prvé objednávky od agentúr a subjektov, ktoré oganizujú akcie pod šírym nebom. Pre ne sú sudové kokteily pravým požehnaním vďaka rýchlemu servisu.

 

Bonbonizované kokteily

Na inom mieste píšeme o sudových kokteiloch – a hneď tu máme správu o ďalšej konkurencii, kokteiloch – povedzme – bonbonizovaných. Podnikateľská dvojica Smith & Sinclair, ktorá pred nejakými tromi rokmi začala experimentovať s kokteilmi v bonbónoch, postúpila tohto roku v októbri o kúsok ďalej. Už jej nestačí predávať cez internet desaťdekové krabičky so sladkými tabletkami obsahujúcimi napr. Whisky Sour, Berry Daiquirí, Long Island High Tea či Rhuby Mule. Spojila sa s londýnskym cukrovinkárskym obchodom John Lewis a inštalovala v jeho luxusnom showroome s cukrovinkami bar, v ktorom si môže hosť na základe panelu vôní, jednoducho obsluhovanom tlačidlami, navrhnúť, aký „jedlý kokteil“ by si predstavoval. Technické riešenie nebolo zďaleka také citlivé ako legislatívne, obchod musel získať licenciu na predaj alkoholu zakukleného v bonbónoch. Do konca januára na vyskúšanie na Oxford Street…

 

A: ALEXANDER MIKŠOVIC  



06/08/2018

Nová reštaurácia Massima Botturu

06/08/2018

HAWAWSHI

06/08/2018

HAWAWSHI

30/07/2018

Najekologickejšia reštaurácia sveta

22/07/2018

Horúci, pestrý a chutný sever Afriky